Maakt geautomatiseerd testen handmatig testen overbodig?

Om applicaties van hoge kwaliteit af te kunnen leveren, is het van belang om fouten op tijd te signaleren en te verbeteren. De enige manier om dat te kunnen doen is door je applicatie te testen voordat het de markt op gaat. Iets wat in de huidige tijd met alsmaar nieuwe technologieën steeds makkelijk wordt gemaakt. Met de komst van artificial intelligence wordt testen automatiseren steeds makkelijker. Bespaart tijd én moeite. Daarom zoeken we uit: maakt geautomatiseerd testen handmatig testen overbodig? 

De verschillende manieren van testen

Los van alle onderdelen en objecten die je kunt testen, moet je eerst bepalen wat er precies getest moet worden. Zodra dat helder is, bepaal je de manier van testen. In eerste instantie zijn er twee manieren om te testen: handmatig of geautomatiseerd. Zeker in een wereld waar steeds meer wordt geautomatiseerd door alle nieuwe technieken, wordt ook het testen steeds meer geautomatiseerd.

Handmatig testen

Handmatig werken kost altijd meer tijd en moeite, welk werk je ook doet. Dit is niet anders bij het testen. Bij handmatig testen voeren de testers tests uit zonder hulpmiddelen of test scripts. Zonder gebruik te maken van geautomatiseerde tools voeren ze de tests uit en rapporteren ze deze in een testrapport. 

Geautomatiseerd testen

Hierbij gebruiken de testers scripts om te testen die automatisch worden uitgevoerd. Hieruit rolt automatisch een testrapport. De voordelen van automatisch testen zijn voornamelijk dat het tijd én moeite scheelt, omdat er geen tester aan te pas komt bij het uitvoeren van de tests. Als alles eenmaal is ingesteld, kun je de scripts vanzelf laten lopen.

Maakt geautomatiseerd testen handmatig testen dan overbodig?

Ons antwoord hierop? Nee. Ook al vindt de uitvoering automatisch plaats, je kunt niet zonder enig handmatig werk. Het genereren van deze test scripts kun je tenslotte niet overlaten aan een computer. En uiteindelijk heb je altijd menselijk toezicht nodig bij het uitvoeren van de tests. Het maakt het testproces simpelweg wat eenvoudiger, maar het maakt handmatig testen niet overbodig. 

Daarbij kunnen computers niet alles signaleren. Heeft een knop een verkeerde tekst, maar doet hij wel wat hij moet doen? Dan zal een automatische test dat niet als fout zien. Terwijl bij handmatig testen dit wel wordt gezien. Een computer kan het het menselijk oog makkelijker maken, maar kan het absoluut niet overnemen.

Wij hebben een team van professionele Test Engineers die jou kunnen helpen bij het ontwikkelproces. Voor het instellen van de tests of het uitvoeren, onze vakmensen hebben alle kennis om jou het werk uit handen te nemen. Stuur ons een berichtje om in contact te komen met een van onze Engineers.