Wat doet een Data Engineer?

Data, dat spreekt voor zich. Maar data heeft veel meer aspecten, mensen denken snel aan databases en de beveiliging daarvan. Om succesvol te zijn als Data Engineer vergt een hoop tijd en werk. Wij spraken Sytse Groenwold van InnSpire, over dit mooie beroep.

Werkzaamheden als data engineer

Als Data Engineer heb je verschillende rollen. Bij business intelligence haal je de benodigde data uit diverse databases en slaan we deze op in de zogeheten datawarehouses. Om dit te doen gebruikt men allerlei soorten scripts en technieken, een Data Engineer maakt deze scripts aan. Het is mogelijk dat je daarbij op verschillende platformen moet werken omdat deze gegevens nou eenmaal op verschillende platformen staan.

Daarnaast ben je als Data Engineer bezig met het implementeren van informatieproducten. Het uiteindelijke doel is informatieproducten (bijvoorbeeld rapporten) op te leveren, waarmee je anderen in jouw bedrijf of het bedrijf van jouw klant helpt met het nemen van de juiste beslissingen. Hierbij heb je nauw contact met de stakeholder. De meeste bedrijven hebben goed voor ogen welke informatie ze nodig hebben en hoe ze die informatie willen ontvangen. De taak van de Data Engineer is om dit zo goed mogelijk in te richten en te organiseren.

Data engineering bij InnSpire

Sytse Groenwold die vanaf februari 2022 aan de slag gaat bij InnSpire stelden wij de vraag: met welke case ga jij als Data Engineer het liefst aan de slag? “Elke case heeft zo zijn charme en uitdagingen. Een minder complex systeem is interessant omdat je snel resultaat kunt boeken, maar een groter project waar je langer mee bezig bent zie ik ook wel de uitdaging van in”.

Als Groenwold een tip mocht geven voor andere Data Engineers, dan zou hij zeggen: “Maak jezelf bekend met het domein waar je mee werkt, veel Data Engineers trappen erin dat je een oplossing moet zoeken, maar soms is het verstandiger om goed te luisteren naar wat de vraag is. Data is een venijnig ding, het is makkelijk een verkeerde conclusie ergens uit te trekken. Houd niet alleen de oplossing voor je, maar ook het probleem. Zo genereer je extra waarde, kijk verder naar eventuele problemen die zich in de toekomst zouden kunnen vormen, dit zorgt voor betere optimalisatie.”

Heb je nog vragen over het vak Data Engineer? Neem dan contact op met Sytse: sytse.groenwold@innspire.nl