Java 17: Eerste meerjarensupport release in 3 jaar tijd

Recentelijk heeft Oracle de nieuwste versie van de Java Development Kit versie 17 (kortweg JDK 17) gelanceerd voor het grote publiek. Het is de eerste versie van Java in 3 jaar tijd die beschikt over meerjarensupport. De laatste versie die over een meerjarensupport beschikte was JDK 11, deze werd gelanceerd in september van 2018. We spraken met ontwikkelaars over de impact van deze release.

Waarborgen van ondersteuning

Het grootste nieuws van deze nieuwe release is de meerjarensupport. Organisaties die ervoor kiezen JDK 17 te gebruiken kunnen tot en met 2029 bugfixes en beveiligingsupdates verwachten vanuit Oracle. Dat biedt veel zekerheid voor organisaties die met JDK 17 aan de slag gaan.

Technische veranderingen

“Technisch gezien bevat de nieuwe versie van Java duizenden prestatie-, stabiliteits- en beveiligingsupdates,” stelt ZDNet. Het wordt ook geleverd met 14 GEP’s, Java-taal- en platformverbeteringen, die bedoeld zijn om ontwikkelaars te helpen productiever te zijn.

Cloud

In een interview met ZDnet valt verder te lezen dat Oracle een sterke focus heeft op cloud-technologie. “Bij Oracle hoopt men dat Java vaker in de cloud gebruikt gaat worden. Om de acceptatie van de Java-cloud te versnellen, heeft Oracle onlangs de Oracle Java Management Service geïntroduceerd. Dit is een nieuwe Oracle Cloud Infrastructure (OCI)-native service om organisaties te helpen bij het beheren van Java-runtimes en applicaties on-premises of bij de verschillende cloudaanbieders.” zo valt te lezen in het artikel op de site.

Open Source

Ook voor liefhebbers van open-source technologie is er goed nieuws. De open-source variant, OpenJDK 17, is nu ter beschikking gesteld voor het grote publiek. Daarvoor maakt Oracle gebruik van de zogenaamde GNU Public License.