Starten met Agile werken? Zo doe je dat!

Inmiddels heb je al meerdere keren over Agile gehoord en wil je het graag implementeren in jouw organisatie. Maar hoe doe je dat? Is er een stappenplan om met Agile te starten? Waar moet je beginnen? Wij bieden je graag alle handvatten om een goede start te maken.

Zo begin je met Agile

Helaas, er is geen stappenplan dat klaar ligt wanneer je wilt beginnen met Agile. Toch is er wel een allereerste stap die wij aanraden: verdiep je in de materie. Er zijn ontzettend veel blogs, artikelen en boeken te vinden over Agile. Enige vorm van kennis van Agile is natuurlijk een goede eerste stap.

Bepaal je doel

Er is dus geen vast stappenplan voor Agile. Agile is een mindset die je moet begrijpen en moet implementeren. Vrij vertaald staat het voor ‘wendbaarheid’ en dat is precies wat het is: je snel kunnen aanpassen aan de situatie. En dat vraagt om een hele hoop tijd.

Agile is geen doel, maar een middel om je doel te kunnen bereiken. Het is daarom wel van belang om een duidelijke ‘why’ te formuleren. Waarom wil je werken met Agile en wanneer is het voor jou succesvol? Bepaal waar je nu staat en waar je heen wilt met je team.

Creëer draagvlak bij je team

De allerbeste manier om te starten met Agile is om het gewoon te doen. Al werkend leert men. Kies een klein project uit waar je mee gaat starten en betrek je team hier volop bij. Door iedereen van tevoren te informeren en voldoende te betrekken bij het project, creëer je draagvlak. En dát is precies wat nodig is voor de Agile manier van werken. Zorg er daarom voor dat je je team meeneemt in het gehele proces. Schets een beeld van hoe jij het voor je ziet en laat je teamleden dit ook doen. 

´´De allerbeste manier om te starten met Agile is om het gewoon te doen.´´

Wees geduldig

Uiteindelijk is Agile werken geen wondermiddel en leidt het niet direct tot de meest fantastische resultaten. Agile is een mindset en een manier van werken die tijd kost. Er zullen niet gelijk geweldige resultaten komen, vier daarom alle kleine successen. Plan genoeg momenten in om terug te kunnen blikken met het team, een verandering heeft tijd en aandacht nodig.

5 praktische tips

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen, hebben we een aantal korte tips die je direct kunt toepassen.

  1. Wees altijd transparant. Agile werkt pas echt wanneer ieder teamlid álles weet. 
  2. Kleine teams werken vaak beter dan grote teams, zeker in het begin.
  3. Een team moet autonoom kunnen werken.
  4. Een team moet ook multifunctioneel zijn.
  5. Als een proces niet goed werkt, ligt dat niet aan een teamlid als individu. We werken in een team en dus moet het probleem als team worden onderzocht.

Wil je meer weten over Agile of wil je graag een Agile coach inzetten? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!