3 praktische tips om wendbaar te kunnen werken

In Agile kun je er niet omheen: wendbaarheid is key. We moeten altijd op iedere situatie kunnen handelen. Maar hoe doe je dit nu precies? Hoe zorg je ervoor dat je in drukke tijden het hoofd koel kunt houden en flexibel te blijven? Wij delen 3 praktische tips die je direct kunt toepassen.

1. Plan rust in

In drukke tijden zijn we geneigd om alsmaar door te gaan. We werken gerust door in de avonden of eten ons brood tijdens een meeting. Maar hoe langer je op deze manier doorwerkt, hoe minder effectief je zult zijn. Plan daarom iedere dag in je agenda drie pauzes: twee van 10 minuten voor een bak koffie en een van 30 minuten om rustig te lunchen. Kost je 50 minuten per dag, maar je zult een stuk efficiënter werken en meer gedaan krijgen, waardoor je rustig en wendbaar kunt zijn op de momenten die er toe doen.

2. Zorg voor overzicht

Een ander struikelblok is om het overzicht kwijt te raken. Met alle communicatiemiddelen van tegenwoordig is het makkelijk om een stukje informatie net mis te lopen. Zorg daarom voor een duidelijk communicatiemiddel, wat altijd leidend is. Een goed voorbeeld hiervan is Trello, waarin je alle teamleden kunt toevoegen. Documenten die je moet delen kun je in Drive of Slack delen. Zo weet iedereen op ieder moment waar we staan en wat er nog moet gebeuren. 

3. Vaste reflectiemomenten

Binnen Agile is het belangrijk om snel aan te kunnen passen en te kunnen leren. Om te kunnen leren is er tijd en aandacht nodig – iets wat net mist in drukke tijden. Plan daarom vaste reflectiemomenten in. Zo wordt er op tijd en openlijk gesproken over wat er goed gaat en wat er beter kan. 

Zorg dus voor voldoende rust, behoud het overzicht en plan vaste reflectiemomenten in met het team. Hierdoor wordt wendbaar werken een heel stuk makkelijker. Geef het de tijd, ieder team kan leren wendbaar te zijn!

Wil je dat een van onze coaches eens langskomt om jouw team te helpen? Dat kan! Neem snel contact met ons op, we komen graag bij je langs.