Lagere kosten en hogere kwaliteit door Shift-Left testing

Iedere tester en quality assurance engineer heeft er wel eens van gehoord: shift-left testing. Maar wat het betekent weten maar weinigen. We leggen het in dit artikel uitgebreid uit.

Meer dan 15 jaar geleden is de ‘Shift-Left’ gedachte geïntroduceerd binnen Agile en Scrum. In de basis is dit een mindset en methode waarbij fouten zo vroeg mogelijk in het ontwikkelingsproject worden gevonden. Niet alleen het vinden van fouten in de code, maar juist in de specificaties van een bepaald product. Dit zorgt voor lagere kosten, een hogere kwaliteit en een sterk concurrentievoordeel. 

Wat is shift-left testing?

Zie het ontwikkelproces als een visueel traject, wat in fases van links naar rechts wordt doorlopen. Zodra we bij het laatste punt aan de rechterkant zijn, is een project of product af. Volgens het oude proces wordt hierna de test uitgevoerd, maar dit is bij shift-left testing helemaal anders.

Juist door aan de linkerkant van het traject te testen, dus in de beginfase van een project, signaleer je sneller eventuele fouten. Je mensen en het project zijn nog wendbaarder en kunnen eventuele fouten sneller herstellen. 

De voordelen van shift-left testen

Deze manier van testen brengt behoorlijk wat voordelen met zich mee. Het doel van shift-left testen is om de kwaliteit te verhogen, de kosten te verlagen en een concurrentievoordeel te realiseren. 

Je verhoogt de kwaliteit van het eindproduct

Wanneer een product wordt ontwikkeld, wordt er veelal pas ná oplevering getest. Zodra het product klaar is wordt er gekeken naar eventuele fouten. Wat vervolgens moet worden opgelost en veel tijd kost. Door deze fouten eerder signaleren, bespaar je dus een hoop moeite, tijd én kosten.

Je staat boven je concurrentie

Door op tijd eventuele fouten te signaleren en te verbeteren zorg je uiteindelijk voor een snellere doorlooptijd. De ontwikkelde software komt eerder op de markt. Sneller én beter. Hiermee behaal je een flink voordeel ten opzichte van je concurrenten.

De kosten van het proces worden verlaagd

Hoe later een fout in een ontwikkelproces wordt gevonden, hoe meer dit kost. Meer tijd en meer geld. Worden fouten in een vroeg stadium al gevonden en verbeterd, dan zorgt dit ervoor dat het product sneller op de markt toch. Al deze zaken zorgen ervoor dat de kosten van het gehele proces aanzienlijk worden verlaagd.

De rol van de tester verandert bij shift-left

Jarenlang hebben testers moeten strijden om eerder in een ontwikkelproces betrokken te worden. Met de opkomende populariteit van shift-left testen lijkt hier eindelijk een verandering in te komen. De rol van de tester verandert hierdoor. Hij heeft een belangrijke rol bij het ontwerp en moet vroeg in het proces al tests uitvoeren. Juist door deze expertise van een tester op die manier te benutten, zorg je voor het meest optimale resultaat.

Is shift-left testen iets voor jou?

Wanneer je middenin een ontwikkelproces zit en je ervoor kiest om eerder te gaan testen dan gepland, zal het iedere organisatie meer opleveren. Voor zowel de doorlooptijd van een product als de kosten en de kwaliteit. Shift-left testen heeft een positieve invloed op het hele traject. 

Heb je hulp nodig om shift-left testing in jouw organisatie te integreren? Een van onze ervaren testers helpt je graag. Neem contact met ons op om samen te kijken wat mogelijk is.