Aan boord van de reis naar ML-platforms

In de huidige datagedreven wereld, vormt een professionele implementatie van machine learning (ML), aangeboden als een dynamisch en robuust platform, de ‘Heilige Graal’ voor vele sectoren. Zo’n platform, dat enorme datastromen omzet in bruikbare inzichten en voorspellingen, heeft talloze toepassingen, van chatbots en zelfsturende auto’s tot fraude-detectie en vraagvoorspellingen. 

Eén van de bedrijven die de voordelen van ML optimaal wil benutten, is Onboard, een pionier in maritieme software- en hardwareoplossingen. Met een aantal data scientists van InnSpire hebben we als een proof-of-concept een omgeving gecreëerd waar derde partijen hun ML-modellen kunnen aanbieden. Dit stelt Onboard in staat om zich te richten op hun kernactiviteiten terwijl ze toch ML-oplossingen van hoge kwaliteit aan hun klanten bieden. 

Machine learning ontsluit patronen en trends in enorme datasets – een cruciale competentie gezien de enorme hoeveelheid gegevens die Onboard verzamelt via talloze sensoren en diverse registraties van scheepsbemanningen. Door deze data te transformeren in voorspellende analyses, verbeteren we zowel de operationele efficiëntie als de besluitvorming. 

Het opzetten van een ML-platform brengt echter uitdagingen met zich mee, zoals gegevensprivacy en -beveiliging. Interoperabiliteit, schaalbaarheid en flexibiliteit zijn andere belangrijke technische complexe aspecten die voor veel bedrijven, inclusief Onboard, belangrijk zijn. Ondanks deze uitdagingen, hebben we een platform gecreëerd dat flexibel genoeg is om verschillende ML-modellen te hosten, en tegelijkertijd de integriteit van de gegevens te waarborgen. Ondanks de complexiteit is een goed functionerend ML-platform een ware (r)evolutie voor bedrijven. Voor Onboard betekent dit de mogelijkheid om hun klanten krachtige voorspellende analyses te bieden die de operationele efficiëntie en veiligheid op zee verhogen. 

Kortom, de bouw van een ML-platform is een spannende reis vol uitdagingen en mogelijkheden. We zijn er trots op dat we Onboard hebben geholpen met een begin om hun productaanbod en waardepropositie te verheffen, en zo de besluitvormingscapaciteiten van hun klanten te versterken. In het tijdperk van kunstmatige intelligentie worden dergelijke platforms essentiële hulpmiddelen voor een datagedreven toekomst. 

In de volgende blog duiken we dieper in de case – we nemen je mee in de afwegingen voor een goed MLops platform, de technische realisatie en uitdagingen die we zijn tegengekomen bij de implementatie bij Onboard! “Onboard en haar klanten bevinden zich in een transitiefase richting meer geavanceerde, datagedreven toepassingen. Door de samenwerking met InnSpire, brengen we een sterke combinatie van expertise in huis: data scientists met diepgaande kennis van softwareontwikkeling”

Florus Wilming (founder of Onboard)