Waarom je als coach mindfulness in je pakket zou moeten hebben

Ondanks de huidige pandemie staat bijna iedereen nog steeds altijd aan. Alles moet tegelijk, snel en we gaan het liefst 24 uur per dag door. Prikkels zijn overal: onze telefoon, mailbox, Microsoft Teams, kinderen… het gaat maar door. Het is geen verrassing dat door deze zaken het stressniveau binnen bedrijven hoger is dan ooit tevoren.

Bij InnSpire zien we dit bij veel bedrijven terug. Het plezier neemt af, de rek gaat er uit, veel medewerkers zijn gestresst en de voortdurende thuiswerk, lockdown, avondklok helpt daar ook niet bij. Wij houden onze eigen technieken erop na om dit tegen te gaan. Zo werken wij onder andere volgens Covey’s woorden: ‘’Begin with the end in mind.’’ Met dat in ons achterhoofd hebben wij ons ook verdiept in mindful coachen. Wij leggen graag uit hoe we dat doen.

Begin met het eind in gedachten

Vraag jezelf eens af, hoe richt jij je leven in? Hoe richt jij je team of je organisatie in? Stel je duidelijke doelen of leef je van dag tot dag? Volgens Covey werken de meest effectieve mensen van achteren naar voren om hun eigen toekomst te bepalen. ‘’Om de consequenties van onze keuzes in goede banen te kunnen leiden, moeten we voortdurend gebruik maken van verschillende principes. Bijvoorbeeld rechtvaardigheid, respect, eerlijkheid of integriteit,’’ aldus Covey. Deze mensen en teams hebben een eigen visie over wat zij willen bereiken en houden dit altijd in gedachte.

”Denk na over de vraag waar je nou echt heen wilt. Wat zou je willen dat men tijdens je grafrede over je zegt?” – Covey

De principes die worden gebruikt zijn universeel, zorgen ervoor dat er een richting is en dat mensen weten waar ze naartoe moeten. Covey zegt: ‘’Denk na over de vraag waar je heen wilt. Wat zou je willen dat men tijdens je grafrede over je zegt?’’ En als je dat weet, met alle principes in de achterhoofd houdend, richt je leven of je werk dan zo in dat je dat doel kunt bereiken. Wij vertalen dat in het maken van je persoonlijke missie statement. Uit vele onderzoeken is tevens gebleken dat wanneer je weet waar je naar toe wilt gaan, je daar ook veel succesvoller in bent.

Covey op de werkvloer

Door vooraf een duidelijk beeld te schetsen waar je met jouw team naar toe wilt, houd je altijd de stip van Covey op de horizon in gedachten. Aan de hand van die stip kun je prioriteiten stellen, wat ook een uitspraak is van Covey. ‘’Effectiviteit is resultaat van prioriteiten stellen,’’ beschrijft hij. 

Laat de belangrijkste dingen niet de dupe worden van onbelangrijke dingen, die op dat moment urgent lijken. Volgens Marcel Oostveen, eigenaar van InnSpire, sluit dit naadloos aan bij de visie van InnSpire. 

‘’Effectieve mensen besteden hun tijd vooral aan zaken die belangrijk zijn’’, vertelt Marcel. ‘’Ze laten zich niet leiden door de waan van de dag, maar houden zelf de regie in handen. Zo zijn onze teams en dat willen wij ook uitdragen naar de teams die wij coachen. Onze mensen zijn bewust van wat ze doen, wat ze denken en waar de prioriteiten liggen. Dit is een proces geweest wat wij heel graag ook aan anderen willen meegeven.’’

Onze mensen zijn bewust van wat ze doen, wat ze denken en waar de prioriteiten liggen. Dit is een proces geweest wat wij heel graag ook aan anderen willen meegeven.” – Marcel Oostveen

InnSpire en mindfulness

Mede door de visie van Covey heeft is InnSpire sinds enige tijd bezig met Mindfulness op de werkvloer. Het resultaat van mindful werken ligt in lijn met de woorden van Covey: bewust bezig zijn met wat je nú aan het doen bent. Je doel altijd voor ogen houden en je niet laten afleiden door andere zaken. ‘’Maar ook in het coachen kan mindfulness helpen. Door jezelf bewust te maken van wat je denkt en wat je eigenlijk wil reageren op je coachee. Maar juist door dan een stap terug te doen, je opmerking nog even te bewaren en de coachee te laten praten, ontstaan de mooie dingen. Laat je coachee zelf ervaren wat hij voelt.’’ 

Door mindfulness op de juiste manier in te zetten is het mogelijk om stress op de werkvloer terug te dringen – wat volledig aansluit bij de missie van InnSpire. Hierover vertelt Martin de Ruiter, coach bij InnSpire. ‘’Juist omdat wij zo bewust zijn van ons eigen handelen, legden we snel de link naar mindfulness. Wij vroegen ons af: is het waardevol als inspirator/agile coach om mindfulness in je eigen gereedschapskist te stoppen? Daarom hebben wij deze cursus met het hele team gevolgd. Het antwoord op bovenstaande vraag? JA!’’