Bezoek aan een InnSpirerende J-Fall 2021
Na een jaar te hebben overgeslagen was er 4 november j.l. eindelijk weer een echte J-Fall in de Pathé bioscoop in Ede. J-Fall is de grootste jaarlijkse Nederlandse Java conferentie, en is door vele internationale sprekers uitgeroepen tot the best one-day Java conference in the world. Ook InnSpire was uiteraard aanwezig, met nog 1249 andere bezoekers, waarmee het event wederom binnen 24 uur stijf was uitverkocht. Een compliment aan de organiserende NLJUG is dan ook wel op zijn plaats!
Ook dit jaar bood J-Fall weer een bomvolle agenda met vele nationale en internationale top-sprekers. Rondom het programma was voldoende ruimte om andere Java professionals te ontmoeten. Hierbij was, zoals we bij de NLJUG gewend zijn, de catering weer top geregeld en werd er ook goed rekening gehouden met een zekere pandemie.
Het programma begon met een serie early-bird sessies, maar die waren net te vroeg voor mij. Ik begon dus met de ochtend Keynotes. Na de spectaculaire opening trapten Bert Jan Schrijver en Brian Vermeer van NLJUG af, waarna de Keynote van hoofdsponsor Rabobank begon. In 25 minuten nam Michel Schudel zijn publiek mee in wat een High Performance Team doet werken. Een Talk die je eerder op een Agile conferentie zou verwachten, maar die ook in een zaal developers goed landde. Een schokkend feitje daarin was wel dat het aantal Jira issues bij Rabobank in de zes cijfers loopt! Daarna namen Brian en Bert Jan het podium weer over, voor een aantal NLJUG updates, waaronder de uitreiking van de prestigieuze jaarlijkse NLJUG innovation award. Deze werd dit keer gewonnen door Picnic met hun cloud-based Automated Warehouse Solution. Ook de winnaars van de jaarlijkse Masters of Java competitie mochten op het grote podium hun beker en het applaus in ontvangst nemen.
Na de pauze begonnen de parallel tracks. Mijn keuze viel op mijn oud-collega Sander Mak, inmiddels Tech Lead bij Picnic Technologies. Hij wist de grote zaal goed te vullen en te vermaken met zijn talk over het gebruiken van Google’s Error Prone om je grootschalige Java development te stroomlijnen. Zeker een aanrader om terug te kijken. Daarna twijfelde ik erg, maar koos ik uiteindelijk voor een erg leuke talk van wederom een oud-collega, Jago de Vreede, die een duidelijke uitleg gaf over de stappen die je moet nemen om een Java EE applicatie te migreren naar Quarkus. Quarkus is een lightweight stand-alone container voor Java EE applicaties. Hij gaf, duidelijk gedreven vanuit een berg praktijk ervaring, een hoop tips bij het migreren van bestaande Java EE applicaties. Ook een aanrader als dit bij jouw project speelt! Daarmee kon ik niet naar de talk van Simon Ritter, een erg ervaren en altijd goede spreker, maar zijn sessie “AOT or JIT: Faster Startup or Faster Code?” ga ik zeker online nog even terugkijken.
Na de lunchpauze, die bijna te kort was om alle oude bekenden weer eens te spreken, begon de 2e keynote. Hierin nam Sander Hoogendoorn, een internationale topspreker, zijn publiek mee in zijn persoonlijke reis om te komen tot mooie code. Een prima, goed te volgen, verhaal, waar de zaal zichtbaar (en hoorbaar) van genoot. De laatste parallelsessies heb ik door andere afspraken helaas moeten missen, maar gelukkig zet NLJUG alle sessies op hun Youtube kanaal. Ik ga er zeker een aantal terugkijken, en raad jou dit ook aan, als je bij wilt blijven in de laatste ontwikkelingen rondom Java.
Wat was het lekker om weer eens zoveel oude en nieuwe bekenden uit de Java wereld te ontmoeten. Ik kan het iedereen aanraden om zo nu en dan eens een live conferentie te bezoeken. Ja, de meeste talks staan al snel nadien online, maar het voegt echt iets toe om je onder te dompelen in het warme bad van zoveel gepassioneerde vakmensen.