5 Java-trends voor 2022

Nu de zomer van 2021 achter ons ligt en de bladeren van de bomen beginnen te vallen, is het tijd om vooruit te kijken. In deze serie artikelen richten we samen met de professionals van Innspire onze blik op 2022. In dit artikel: 5 Java trends voor 2022.

Java is een van de oudste nog relevante programmeertalen. Ondanks de sterke groei van Python als programmeertaal blijft Java in veel organisaties de voorkeur genieten boven andere talen. Een van de redenen waarom het populair blijft is de continue doorontwikkeling van Java als programmeertaal. Java JDK 17 is de meest recente versie, uitgerold in het derde kwartaal van 2021.

1. Big Data

Big data is een term die al jaren voorkomt in het vocabulaire van de moderne CTO. De werking en potentie van het verzamelen, opslaan en verwerken van grote hoeveelheden informatie en hiermee relevante inzichten te krijgen is duidelijk. Toch zijn er maar weinig organisaties in Nederland in staat geweest om de potentie van big data écht om te zetten in een strategisch voordeel.

Net als in eerdere jaren zal Java ook in 2022 een belangrijke rol spelen bij organisaties die de mogelijkheden van big data willen gebruiken om strategische voordelen te behalen. Een kans om te pakken dus!

2. Serverless architecture

Aan het eind van het vorig decennium, de ‘Zero’s’, werd het migreren naar een serverless architecture veelvuldig gebruikt. Ook in 2022 zal het één van de belangrijke thema’s zijn op de agenda van menig CTO. Voor niet-ingewijden: serverloze architectuur is wellicht een verwarrende term. Geen enkele applicatie is immers in staat om zonder een server te functioneren. Toch is dat wat een serverless architecture in de praktijk voor ontwikkelaars doet.

Wat doet een serverless architecture dan?

Binnen een serverless architecture wordt de complexiteit van servers, databases en opslag volledig geautomatiseerd. De server wordt zo als het ware onzichtbaar. Daardoor krijgt een ontwikkelteam een complete technische infrastructuur aangereikt, zonder daar omkijken naar te hebben. Voorbeelden van dergelijke infrastructuren zijn Lamba Service van AWS en Azure Automation van Microsoft.

Ondanks dat Java door deze aanbieders wordt ondersteund, is het niet altijd een perfecte match wanneer de keuze wordt gemaakt voor een serverless architecture. De keuze voor bijvoorbeeld Python is een stuk logischer. Desalniettemin weegt de consistentie in de technologiestack voor menig CTO wel op tegen de perfecte harmonie waarmee de serverless architecture draait. Alleen daarom al is het één van de Java trends waar het in 2022 veel over zal gaan.

3. Spring Framework

Wie anno 2022 start met de ontwikkeling van een nieuwe Java gebaseerde bedrijfsapplicatie gebruikt het Spring Framework. De opkomst van frameworks binnen de Java community is enorm. Diverse onderzoeken laten zien dat Spring inmiddels een marktaandeel tussen de 50 en 60 procent heeft vergaard onder nieuwe Java applicaties. Het is alleen daarom al de moeite waard om in de gaten te blijven houden als CTO.

4. Cloudgebaseerde modellen

Java is een goede keuze in de technology stack rondom cloud computing vanwege de robuustheid, het gebruiksgemak en de veiligheid. Nu steeds meer bedrijven en organisaties cloud technologie omarmen voor het onderhouden van hun gegevens, zal de populariteit van Java naar verwachting alleen maar toenemen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Java al jaren bovenaan het lijstje staat van programmeertalen die passend zijn voor cloud computing infrastructuren.

Door de veelzijdigheid wordt de Java taal gebruikt bij het ontwerpen van applicaties voor Android, desktopcomputers, websites en games. Zo is het voor vrijwel iedere programmeertaak geschikt.

5. SaaS & PaaS

De coronatijd heeft ons in ieder geval één ding laten zien: thuis of op locatie werken is mogelijk en is ‘here to stay’. De toenemende vraag naar telewerkers en hun behoefte om effectief vanuit huis te kunnen werken stuwt ook in 2022 de vraag naar ‘Software as a Service’ (SaaS) en ‘Platform as a Service’ (PaaS) oplossingen. Binnen de Java communities zal het in 2022 dan ook vaak gaan over SaaS- en PaaS-gerelateerde oplossingen.

Conclusie

De Java trends van 2022 zijn niet significant anders dan die van eerdere jaren. Misschien dat die constante factor juist de reden is achter het succes van Java in de technology stack van menig organisatie. De doorontwikkeling van Java zorgt ervoor dat de programmeertaal meegaat met technologische ontwikkelingen om haar heen en ook in 2022 relevant blijft.

Toch zullen CTO’s zich achter de oren krabben bij de vraag hoe de maximale waarde uit big data gehaald kan worden. De mogelijkheden zijn er, de technologie is aanwezig. Maar toch krijgt niet iedereen het voor elkaar om er echt de vruchten van te plukken. Misschien komt dat door het gebrek aan goede rapportages. Daarover lees je meer in ons artikel van komende week.