Wat is het loopbaanpad voor Product Manager?

Het carrièrepad van Product Manager is een spannend pad met veel mogelijke op- en afritten. Volgens LinkedIn is de interesse in Product Management in de afgelopen 5 jaar verdubbeld. In deze blog gaan we samen met onze Business Manager Michiel Dekker in op zes typische rollen waarin Product Managers zich kunnen bevinden tijdens hun loopbaan.

Wat is het loopbaanpad van een Product Manager?

Goed nieuws: Product Management posities zijn de afgelopen tien jaar alleen maar toegenomen. Geen slechte carrière om jezelf in te vinden als je van werk houdt dat een combinatie van strategie, ontwerp en leiderschap vereist. Hier is een ultieme gids voor de rol van een Product Manager met een lijst van harde en zachte vaardigheden die nodig zijn voor de rol. Met de juiste vaardigheden en een passie voor het oplossen van de pijnpunten van een klant, zou het volgende een carrièrepad voor jou kunnen zijn.

Een lijst met typische product management rollen:

  • Associate Product Manager
  • Product Manager
  • Senior Product Manager
  • Director of Product
  • VP of Product
  • Chief Product Officer

Functietitels kunnen verwarrend zijn in productbeheer

Sommige productorganisaties hebben associate en senior Product Managers. Tegelijkertijd hebben anderen slechts één enkele rol met gediversifieerde niveaus van verantwoordelijkheid. Product Managers in uitgebreide bedrijfsomgevingen kunnen zelfs opereren onder titels waarin niet duidelijk “Product Manager” wordt vermeld.

In plaats van de Product Manager worden titels zoals de Programma Manager of Projectmanager gebruikt. Factoren zoals bedrijfsgrootte, budget en bedrijfsdoelen hebben invloed op de structuur van het productteam, het salarishuis en de functietitels die daar vaak aan gekoppeld zijn.

Zelfs met de vele verschillende bedrijfsspecifieke permutaties, is het handig om een ​​algemeen carrièrepad voor Product Managers op te stellen om je te helpen bij het plannen van jouw volgende stap.

Associate Product Manager

In het dagelijkse werk doen associate Product Managers alles wat een Product Manager doet, maar dan op kleinere schaal. Met andere woorden, je bepaalt misschien niet de productstrategie of bezit de product roadmap, maar je stelt prioriteiten voor je projecten. Jij presenteert misschien geen productplannen voor het hele bedrijf, maar je bent verantwoordelijk voor het op de hoogte houden van je collega’s en manager.

Deze eerste stop op het carrièrepad van Product Manager is niet zoals school. Het gaat er niet om het meeste te weten, het hardst te werken of de concurrentie te verslaan. Het is meer een kunst. De eerste stap is om je empathie voor de gebruiker te tonen. Je moet je vermogen benadrukken om problemen en kansen te identificeren.

Voor deze productrol, op instapniveau, zijn bedrijven zoals InnSpire op zoek naar kandidaten die begrijpen wat Product Management is. Kandidaten moeten ook een duidelijke interesse en passie hebben voor de klant en een gezonde passie voor ontwikkeling van software. Product Marketing- of projectmanagement ervaring is een pré. 

Het is ook gebruikelijk om afgestudeerden rechtstreeks van de universiteit aan te nemen. Kandidaten hebben meestal een bachelordiploma in computerwetenschappen, bedrijfskunde of andere aanverwante gebieden.

In deze rol moet je bewijzen dat je kunt samenwerken met anderen. Het is van cruciaal belang dat je alle kanten van een verhaal kunt horen. Een belangrijk aspect van de rol is om verschillende perspectieven te synthetiseren, te beoordelen en zo tot een duidelijke beslissing te komen.

Product Manager

Deze product rol op middelhoog niveau is vergelijkbaar met de functie van Product Manager op associate-niveau. Behalve dat je niet alleen de ‘go-to’-resource van het product bent voor andere teams, maar ook de contactpersoon bent voor het productteam met betrekking tot je product.

Om dit punt op het carrièrepad van Product Manager te bereiken, moet je enige ervaring hebben. Je hebt niet per se directe ervaring met productbeheer nodig. Maar je moet wel enige professionele ervaring hebben gehad waaruit bepaalde vaardigheden blijken. Vaardigheden zoals communiceren, samenwerken en prioriteiten stellen.

Wanneer ben je klaar om door te groeien van Product Manager naar een senior functie?

Het management moet erop kunnen vertrouwen dat je je werk goed doet en dat je gedreven bent om het team te helpen zijn bredere doelen te bereiken.

Het beste zou zijn als je aantoonbaar inzicht hebt in het klantvoordeel dat je product biedt. Om de specifieke problemen van de klant te verwoorden, lost het product statistieken op en koppelt het deze aan bedrijfsdoelen. Met andere woorden, alles moet soepel lopen en verlopen. Interne en externe klanten moeten zich geïnformeerd voelen. Engineering, UX en marketing moeten je vertrouwen en respecteren.

Het beheren van alle bewegende delen en de focus op het realiseren van waarde kan een moeilijke taak zijn. Daarom is het gebruikelijk dat Product Managers een productieproces creëren waarop ze kunnen vertrouwen.

Effectieve Product Managers creëren een kleine hoeveelheid processen om later tijd te besparen. Waardoor ze vaak openstaan ​​voor de volgende stap in hun carrière.

Senior Product Manager

Een succesvolle senior Product Manager komt binnen met professionele ervaring die het vermogen aantoont om op eigen benen te staan, zodat hij verantwoordelijk kan zijn voor beslissingen en zo ook gegevensgestuurde beslissingen kan nemen op basis van vele complexe, onderling afhankelijke factoren. 

Een senior Product Manager moet ook aantonen dat hij de drie communicatiestromen van Product Managers beheerst. Deze rol is vaak verantwoordelijk voor het communiceren van de productstrategie met afhankelijke teams, het betrekken van leidinggevenden en management waar nodig communiceert met andere belangrijke belanghebbenden indien nodig. 

Tot slot vereist deze rol ook diepgaande product- en marktkennis.

Director of Product

Een rol op directeursniveau in Product vereist leiderschapservaring. Andere vaardigheden zijn uitstekende schriftelijke en mondelinge communicatie, ervaring met presenteren en het vermogen om een ​​team op te bouwen en erop te vertrouwen om het werk te doen dat je eerder als enige bijdrager deed.

De rol van Director of Product zal zich verder concentreren op het bouwen van betere processen, het aanscherpen van bestaande processen, het verbeteren van de algehele teamprestaties en het opbouwen van consensus in de hele organisatie. Veel Director of Product-rollen vereisen meer dan 10 jaar productmanagementervaring. Maar sommige kleinere organisaties nemen directeuren aan met slechts 5+ jaar productmanagement ervaring.

Voor meer technische Director of Product-rollen kan een bachelor in informatica vereist zijn. Vaker wel dan niet, wordt er echter geen melding gemaakt van opleidingsvereisten met deze senior rol. Je ontmoet regelmatig je collega’s in het hele bedrijf. Je legt uit wat er gebeurt en waarom, wat je nodig hebt van het product, welk product wat van jou nodig heeft, enz. Deze rol is sterk afhankelijk van data. Je hebt je team nodig om te concentreren op individuele KPI’s, terwijl jij je concentreert op het koppelen van die kleinschalige cijfers aan de bredere succes statistieken van het bedrijf.

VP of Product

Op dit niveau van het carrièrepad, ben je aanzienlijk minder betrokken bij de praktische activiteiten van het productontwikkelingsproces.

Er kan meer dan één VP of Product in een grote organisatie zijn, afhankelijk van het aantal productlijnen. Veelvoorkomende vereisten voor een educatieve achtergrond zijn een bachelor in wiskunde, statistiek of informatica. Een Master/MBA is een sterke plus.

Chief Product Officer

De CPO-rol is de meest logische vervolgstap voor een ervaren VP of Product. Chief Product Officer is een directiefunctie. VP’s rapporteren in de meeste organisaties direct aan een CPO.

De vereisten voor beroepservaring variëren voor deze rol van 10+ tot zelfs 20+ jaar, afhankelijk van de branche en de grootte van de organisatie. Vergelijkbaar met andere productmanagement functies op middelbaar tot hoger niveau variëren ook in dit geval de opleidingsvereisten. In deze rollen is ervaring en specifieke kennis veelal een belangrijkere vereiste dan opleiding.

Dit waren zes typische rollen waarin een Product Manager zich kan bevinden tijdens hun loopbaan in productbeheer. Wil jij ook samen met andere Product Managers werken aan je carrière? Neem dan contact op met onze Business Managers Michiel Dekker of Marcel Oostveen.