Last van imposter syndroom als agile coach? Mooi!

Je loopt in een gigantisch bedrijf met 200 medewerkers en bent ingehuurd om de boel eens even flink op te schudden. Je hebt de certificaten, de ervaring en de kennis en bent dus de meest geschikte persoon voor dit traject. Toch bekruipt je een onaangenaam gevoel en ga je ineens twijfelen. ‘Kan ik dit wel?’ ‘Waarom zouden deze mensen naar mij luisteren?’, ook wel het Imposter Syndroom.

Dit is het Imposter Syndroom

Iedereen die last heeft van dit syndroom legt de lat gigantisch hoog voor zichzelf. Hoe goed ze hun werk ook doen of hoeveel diploma’s ze ook hebben, ze zijn nog steeds onzeker over hun eigen kunnen. Als je last hebt van het syndroom ben je continu bang om door de mand te vallen, want wat weet je nou eigenlijk? Het imposter syndroom is geen officiële diagnose, maar meer een verzameling van verschillende persoonlijkheidstrekken die bij zowel mannen als vrouwen voorkomt.

Hier komt het vandaan

Over het algemeen is het zo dat hoe hoger opgeleid, hoe sterker de imposter-gevoelens zijn. Het zijn intelligente mensen die eigenlijk geen reden hebben om te twijfelen, maar dat toch doen omdat ze van nature een laag zelfvertrouwen hebben. Ze twijfelen veel, aan zichzelf en aan de wereld en zijn vaak over perfectionistisch. 

Je zou denken dat mensen die lijden aan het imposter syndroom weer tevreden zijn zodra ze een succes behalen of hogerop komen, maar niets is minder waar. De gedachten blijven.

Waarom het syndroom noodzakelijk is voor succes

Imposters leggen de lat dus ongekend hoog voor zichzelf. Ze gaan met hun angst en onzekerheden om, door zichzelf ontzettend voor te bereiden op iedere situatie. Juist door dit gegeven kunnen we concluderen dat het imposter syndroom eigenlijk iets heel positiefs is. Het dwingt je om over alle mogelijke situaties na te denken en te anticiperen op alles wat kan gebeuren.

”Door het Imposter Syndroom houd je elkaar scherp en blijf je elkaar wakker schudden.”

Anderzijds kan het syndroom ervoor zorgen dat iemand anders je weer even op je plek zet. Wanneer je jezelf gek maakt van spanning, kun je steun zoeken bij een iemand anders die de situatie voor jou kan relativeren. Het is aan te raden om iemand te zoeken die volledig buiten het project te staat en een objectieve blik heeft. Je houdt elkaar hierdoor scherp en blijft elkaar wakker schudden. 

Het Imposter Syndroom lijkt in eerste instantie iets negatiefs, maar is dus eigenlijk ontzettend waardevol in je eigen ontwikkeling. Sterker nog, bij InnSpire geloven wij dat je zonder deze gedachtes stilstaat in je ontwikkeling. Als je je eigen kunnen voor lief neemt En stilstaan is achteruitgang.

Meer weten over dit onderwerp? In de eerste podcast van InnSpire komt het Imposter Syndroom ook aan bod. Je luistert hem op Spotify!