Is Agile dood en DevOps opgestaan?

We leven in een wereld waar technologieën zich sneller ontwikkelen dan ooit tevoren. Wat je gisteren hebt geleerd, kan morgen alweer oud nieuws zijn. Daarom doet de uitspraak ten ronde dat Agile zijn beste tijd heeft gehad, en dat DevOps de aanpak van de toekomst is. Waar komt dit precies vandaan, wat betekent dit voor jouw bedrijf en is het waar?

Is Agile verleden tijd?

De afgelopen jaren is Agile gegroeid tot een methodiek die veel wordt gebruikt in het bedrijfsleven. We kunnen ons nu nog niet voorstellen dat de geest van Agile ooit zal verdwijnen, maar toch is de mogelijkheid daar. Agile betekent ten slotte inspelen op veranderingen, en juist die veranderingen kunnen ervoor zorgen dat we ons moeten aanpassen naar een wereld zonder Agile. Echter, niemand kan de toekomst met zekerheid voorspellen. En het is nog steeds aan onszelf hoe we dit vertalen naar onze eigen werksituatie. Toch is de uitspraak ‘’Agile is dood, DevOps is opgestaan’’ interessant genoeg om eens onder de loep te nemen.

DevOps zorgt ervoor dat er meer gewerkt wordt in een team in plaats van ‘jij en ik’.

De voordelen van DevOps

Om te bepalen of DevOps dé methodiek van de toekomst is, moeten we eerst begrijpen dat de voordelen ervan zijn. DevOps is net als Agile een mentaliteit en een denkwijze die doorgevoerd wordt in het bedrijf. Deze wijziging van mindset zorgt ervoor dat de teamleden zich meer verbonden met elkaar voelen. Er wordt veel meer gewerkt en gedacht in een team, in plaats van ‘ik en jij’. Deze nieuwe werkmentaliteit zorgt ervoor dat er harder wordt gewerkt, met meer plezier en daarmee betere én snellere resultaten.

Is DevOps geschikt voor ieder (online) bedrijf?

Het antwoord hierop is ja. Ieder (online) bedrijf kan baat hebben bij DevOps, maar in sommige gevallen kan het ook zonder overleven. Het grootste voordeel van DevOps is dat de kwaliteit van het eindproduct verbeterd en dat dat een stuk sneller gebeurd. Dit betekent dat DevOps een prachtige aanpak is voor bedrijven die continu innoveren en verbeteren. Deze aanpak zorgt ervoor dat je tijd bespaart en dus ook een financieel voordeel ervaart. Is jouw bedrijf minder gebaat met snellere resultaten? Dan nog kan DevOps een positieve invloed hebben door de verbeterde werksfeer en teamspirit, maar ook zonder deze aanpak kan het bedrijf overleven.

Blijf leren, blijf verbeteren en vooral doen. Dan is het allebei gewoon mogelijk!

Is Agile dood en DevOps opgestaan?

Tot slot onze visie op deze vraag. Blijf Agile voor altijd bestaan? Dat weet niemand. Maar dat weet ook niemand van DevOps. Ons advies is om te blijven reflecteren op jouw eigen werksituatie. Er is geen goed of fout die bij ieder bedrijf werkt. Voor de een is op dit moment DevOps de beste manier, voor een ander is dat Agile. Blijf leren, blijf verbeteren en blijf vooral doen. Dan is het allebei mogelijk, ook in de toekomst!