Een opleiding tot coach combineren met fulltime werken

Onlangs is onze collega Jolet van de Bree geslaagd voor haar post-HBO opleiding tot professioneel coach. Wij spraken hierover met haar; wat is de reden dat zij deze opleiding graag wilde gaan volgen, hoe was dit te combineren met haar werk via InnSpire en hoe kan zij haar opgedane kennis inzetten bij de klant?

Eén jaar geleden kwam Jolet bij InnSpire in dienst. Zij was op zoek naar meer vrijheid en wilde zich blijven ontwikkelen geeft zij aan. Het SocialFlex model sprak haar direct erg aan, omdat je hierbij zelf kunt bepalen hoeveel tijd en geld je gaat investeren in opleidingen en groei, maar ook hoeveel vakantiedagen je opneemt om dit naast je werk te realiseren. Het SocialFlex model geeft direct inzicht in je budget en mogelijkheden.

Haar interesse voor coachende rollen werd gewekt toen Jolet bij haar oud-werkgever op een project zat in de geestelijke gezondheidszorg. Na dit project is zij van een product owner rol naar een scrum master rol gegaan, hierin kon zij al meer aan de slag met coaching. Zij merkte dat zij steeds meer en meer interesse kreeg in coaching en dat zij hier heel graag verder in wilde duiken. Daarom besloot zij bij Inzicht de post HBO-opleiding tot professioneel coach te gaan volgen.

“Het was zeker even bikkelen”, vertelt Jolet. Naast haar fulltime werkzaamheden voor InnSpire besteedde zij veel avond- en weekenduren aan studie. Ook had Jolet mede door het SocialFlex model de ruimte om extra uren in haar studie te steken als dat nodig was en om de studie te bekostigen.

Jolet vertelt dat zij tijdens haar opleiding veel heeft geleerd over onder andere communicatietechnieken. Ook leerde zij hoe zij zelf communiceert en wat daarin verbeterd kon worden. Jolet: “ik kreeg van mijn medestudenten terug dat ik erg voorzichtig communiceer omdat ik dan te veel bezig ben met hoe mijn vraag overkomt op de ander, terwijl als je iets van een ander wil het juist belangrijk is dat je duidelijk over komt.” Dit soort inzichten heeft haar veel gebracht in haar ontwikkeling tot coach. Zij is nu ook beter in staat om fijne één op één gesprekken te voeren die meer de diepte in gaan. Verder heeft zij veel geleerd over team coaching en in welke fase je verkeert met je team, hoe je dat kunt herkennen en hoe je een shift kunt maken van de ene fase naar de volgende.

Al met al was de opleiding tot coach zeer van toegevoegde waarde voor Jolet, zij kan de opgedane kennis dagelijks toepassen in haar werkzaamheden en het combineren van een scrum master rol met die van coach maakt voor haar dat werk nog leuker is geworden. Wij bij InnSpire prijzen haar doorzettingsvermogen en steunen dit ten volste! Super gedaan, Jolet!