Een korte cursus over Scrum Sprints

Binnen Scrum wordt gewerkt met Sprints, die elkaar iedere keer weer opvolgen. Het is een vooraf vastgesteld tijdsbestek waarin een bepaald onderdeel van een project af moet zijn. De voordelen van werken met Sprints en de belangrijkste termen, vind je in dit artikel.

De voordelen van Sprints

Door met sprints te werken deel je een project onder in kleine tijdsperiodes. Aan het einde van een Sprint wordt het product tot dusver gepresenteerd aan de klant of stakeholder, en wordt er direct feedback gegeven. Door deze constante mogelijkheid tot bijsturing wordt er een optimaal resultaat bereikt, omdat de wensen sneller worden verwerkt. 

Een ander voordeel is dat er, in het geval van het ontwikkelen van een product, er steeds een stukje van een project wordt aangeleverd. Denk bijvoorbeeld aan webshop waar continu nieuwe functionaliteiten aan wordt toegevoegd. Door in dit geval te werken met Sprints, is er sprake van een kortere Time to Market. 

Belangrijke begrippen voor Sprints

  • In een Sprint Planning wordt besproken welke taken in de aankomende Sprint behandeld gaan worden en hoe dit wordt aangepakt.
  • In de Sprint Backlog staan alle Sprints en bijbehorende taken. Elke taak wordt een ‘To Do’ op het takenbord.
  • De Sprint Retrospective is waar iedere Sprint mee eindigt. Hier kijken we terug naar de afgelopen Sprint en kunnen we bepalen wat we in de volgende Sprint anders aanpakken. 
  • De Sprint Review is een informele bijeenkomst waarin het Scrum Team aan de klant of stakeholders laat zien wat er bereikt is in de afgelopen Sprint.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het implementeren van Sprints in jouw organisatie? Wij hebben Scrum masters in ons team die jou heel graag helpen! Neem contact met ons op om samen een plan te maken.