5 eigenschappen van een goede Scrum Master

Een Scrum Master is iemand die grote groei binnen een organisatie kan faciliteren, door zich te focussen op de gehele organisatie. Door te motiveren en te inspireren kan een Scrum Master grote doelen bereiken. Dat klinkt natuurlijk als nogal een opdracht. Om dat doel te kunnen bereiken, heb je als Scrum Master bepaalde eigenschappen en competenties nodig. Welke dat zijn vertellen we je graag. 

1. Een Agile mindset

Om een goede Scrum Master te kunnen zijn, heb je allereerst een grote mate van aanpassingsvermogen nodig – iets wat naadloos aansluit bij de Agile mindset. Als Scrum Master ga je voor een gedragsverandering en dus is er geloof en doorzettingsvermogen nodig.

2. Empathie

Binnen Scrum is het van groot belang om je in te kunnen leven in de ander. Je wilt graag een bepaald doel bereiken met jouw team en dus is het cruciaal om hen te kunnen coachen. En een goede coach leeft zich in in zijn coachees. Zonder begrip en empathie kom je nergens. 

3. Een luisterend oor

Wat naadloos aansluit bij de competentie ‘empathie’, is natuurlijk een luisterend oor. Maar toch is het de moeite waard om deze nog los te benoemen. Goed luisteren betekent dat je niet bezig bent met wat je zelf vindt, maar echt wat de ander zegt. Wees nieuwsgierig en blijf vooral weg van aannames.

4. Een hoge intrinsieke motivatie

Een goede Scrum Master heeft een hoge intrinsieke motivatie. Je moet écht van binnenuit willen dat jouw team het doel bereikt, in plaats van een motivatie die afhankelijk is van beloningen of bonussen. Door volledig betrokken te zijn bij een team kun je je eigen intrinsieke motivatie én die van je collega’s zo hoog mogelijk krijgen.

5. Geen angst voor conflicten

Tot slot heeft een goede Scrum Master geen angst voor conflicten. Binnen ieder team, klein of groot, zullen er gaandeweg conflicten ontstaan. Een Scrum Master signaleert deze op tijd en gaat ze niet uit de weg. Door het conflict binnen het team te bespreken, zorg je voor draagvlak en daarmee een sterker team.

Meer weten over Scrum? Neem dan contact met ons op