Vandaag – 4 november 2021 – is de dag van de coach. Genoeg aanleiding voor ons om een paar van onze coaches aan het woord te laten over coaching anno 2021.

Wat betekent het woord coach voor jou?

Martin de Ruijter – Agile Coach bij InnSpire:
“Voor mij is de coach geen persoon die een vraag heeft op al je antwoorden, dat is een consultant. De coach is de persoon met een spiegeltje en een zaklantaarn. De spiegel hanteert hij om je te laten terugkijken naar je eerdere stappen en gedrag om je bewust te maken en te reflecteren om van te leren. De zaklantaarn gebruikt hij om die paden te belichten die jij over het hoofd heb gezien. Daarnaast is het een meester in vragen stellen, die je zelf mag beantwoorden. Want het blijkt, je hebt alle antwoorden al. Je hebt je alleen niet de juiste vragen gesteld.”

Wilfred Derksen – Agile Coach bij InnSpire:
Een coach is een persoon die het beste uit teams naar boven kanhalen. Met een beginnend team inclusief voordoen, zolang het doel is om het zo snel mogelijk terug in het team te leggen. Belangrijk is om ook de synergie tussen teams en ook de omgeving te laten groeien.

André Scholten – Agile Coach bij InnSpire
Naast iemand of een organisatie(deel) gaan staan, door diens ogen proberen mee te kijken naar de organisatie-uitdaging en dan met jouw kennis en tools de organisatie helpen met stappen in een nieuwe toekomst.” 

Wat is de rol van een coach anno 2021?

Martin: “De rol van de coach is niet veel veranderd. Wellicht met de komst van Covid is zijn werk wel belangrijker geworden. We leven in een wereld gedicteerd door angst. Dat is de slechtste basis om beslissingen op te baseren. De rol van de coach is je bewust te maken van deze angst, een verschijnsel dat slechts in je eigen gedachten speelt. Met dat inzicht kan je weer vrij zijn, om te bewegen waar jij het beste kan zijn.”

Wilfred:Met enige regelmaat zie je dat de rol van coach danwel scrum master geduwd wordt naar een projectleiders rol. Dan is de kunst om de organisatie duidelijk te maken dat teams, inclusief product owner tijd nodig hebben om in hun rol te groeien.”

André: “Het is de vertrouwenspersoon waar je, vanuit welke rol of positie ook, je worsteling kan delen en weet dat je geholpen wordt zelf te ontdekken hoe jij in de transitie verder komt. Maar als coach maak je jezelf medeonderdeel van het probleem om te helpen daar als organisatie uit te stappen.”

Hoe haal jij het beste uit anderen?

Martin: “Door te vragen. Door op de juiste momenten onderbewuste patronen bespreekbaar en zichtbaar te maken. Iedereen is in staat tot mooie inzichten, je moet er alleen wel de tijd voor nemen. En soms een handje mee geholpen worden. Door een spiegeltje. Of een zaklantaarn.”

Wilfred: “Door iedereen als individu te zien die een eigen werkwijze ontwikkelt heeft en een eigen aanpak succesvol is. Daarnaast is het belangrijk om niet veel met een individu bezig te zijn maar met het team. Ook het team leren problemen met elkaar op te lossen. Ik besteed dan ook aandacht aan normen en waarden in het team. Hoe willen we met elkaar omgaan, wat triggerde het beste uit mensen en wat veroorzaakt frustratie. Als je dat van elkaar weet, kun je als team veel oplossingsgerichter werken in plaats van in verwijten terecht te komen.”

André: “Ik wil allereerst de patronen en uitdagingen begrijpen. Omdat ik een agile coach ben, neem ik mijn hele aandachtsgebied van de organisatie op sleeptouw. Ik laat hun zien hoe het kan. Zodra er vertrouwen ontstaat en de aanpak loopt, ga ik in de ondersteunende mode. Ik ga de nieuwe rollen helpen hun werk zo goed mogelijk te doen. En zodra je durft ga je op eigen kracht verder, maar weet dat je met vragen dan nog altijd terecht kan. Het is jouw reis.”

Ook aan de slag als coach bij InnSpire?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe talentvolle Agile Coaches die ons team komen versterken. Dus ben jij medior- of senior Agile Coach of Scrum Master? En wil je aan de slag bij een organisatie waarin lol en plezier voorop staat? Dan drinken we graag een kop koffie met je om verder kennis te maken.